Skip to content

FORUM+ is een politieke partij, lokaal voor Baarle-Hertog en Zondereigen, zonder enige verbinding met andere partijen, verenigingen en dergelijke. FORUM+ is een feitelijke vereniging, een vereniging zonder formele juridische vorm. FORUM+ is een vereniging van personen die staan voor bepaalde politieke doelstellingen die ze willen bereiken door zich verkiesbaar te stellen bij verkiezingen.

 

Leden

De partij bestaat uit leden. Een lid van FORUM+ is een achterbanlid, dit word je automatisch na het bezoeken van 3 maandelijkse achterbanvergaderingen, van de laatste 5, en na uitdrukkelijk gevraagd te zijn tijdens een achterbanvergadering.

Een achterban lid moet betrokken zijn bij het wel en wee in het dorp en inwoner van gemeente Baarle-Hertog of Nassau.

Een achterbanlid kan niet lid zijn of intensief betrokken bij een andere lokale politieke partij in Baarle.

Bij een verhuizing uit de gemeente verliest een achterbanlid zijn stemrecht maar blijft gewoon welkom!

De secretaris houdt een achterbanledenlijst bij en deze worden op de website vermeld, mits akkoord van het individueel achterbanlid.

 

Basis principes en ethisch kompas

In aanloop naar verkiezingen wordt een programma opgesteld met onder andere de zienswijze van FORUM+ op de relevante en actuele punten van dat moment. Deze zienswijze wordt getoetst aan onze basisprincipes en ethisch kompas. De basisprincipes en het ethisch kompas zelf zullen ook naar voren komen in het programma.

 

We leggen deze basisprincipes en ethisch kompas hier vast omdat er in een legislatuur altijd beslissingen zich opdringen die niet gevat zijn in een programma. We willen de kiezers op deze manier duidelijk maken waarop wij onze toekomstige beslissingen zullen baseren, zodoende kunnen de kiezers beslissen of ze het hiermee eens zijn en hun stem bepalen niet alleen op de actuele zaken, de waan van de dag, maar ook op de zaken die gaan komen.

 

Tevens leggen we deze principes en ethisch kompas hier vast zodat ook de achterbanleden en toekomstige achterbanleden zich hieraan kunnen toetsen om samen te kunnen werken aan een beter Baarle.

 

De basisprincipes

FORUM+ is van mening dat besluiten op maat gesneden, praktisch en pragmatisch van aard moeten zijn, gericht op de lokale situatie. Elke situatie benaderen we met om een open blik. We laten ons leiden door de belangen van alle inwoners en het gezond verstand, dus met nadruk los van enige geloofsovertuiging. Het belang van al onze inwoners en bedrijven staat hierbij centraal, waarbij we duidelijk stellen dat de mening van de meerderheid niet de facto de beste oplossing voor iedereen en het algemeen belang is.

FORUM+ is met nadruk een Baarlese partij maar niet blind voor de wereld eromheen die van grote invloed is op onze gemeente; FORUM+ is van mening dat de burger van Baarle met zijn unieke bilaterale situatie het best gediend is met een hogere overheid die bekend is met meerdere identiteiten in een bestuurslaag zoals België en de Europese Unie.

FORUM+ hecht bijzonder veel waarde aan een schoon, groen en veilig leefmilieu. Waar mogelijk moet de gemeente het goede voorbeeld geven om het milieu te ontlasten en actie ondernemen om zelf te verduurzamen en initiatieven om te verduurzamen te ondersteunen.

FORUM+ streeft ernaar om de gemeente energieneutraal te maken

FORUM+ wil dat onze gemeente de mogelijkheden aanwendt die ze heeft om alle inwoners, dus ouderen, jongeren, gezinnen met kinderen, alleenstaanden etc. van alle afkomsten in harmonie te laten samenleven met ruime voorzieningen.

FORUM+ is een sociale partij die zich inzet om de sociale zorg binnen onze gemeente te verbeteren.

FORUM+ wil armoede binnen onze gemeente actief bestrijden

FORUM+ komt op voor de zwakkere mensen in onze gemeenschap.

FORUM+ zet zich in voor opvang- en woonvoorzieningen voor de ouderen in Baarle-Hertog.

FORUM+ wil actief bijdrage bij aan maatregelen die eenzaamheid inperken.

FORUM+ erkent uiteraard dat Baarle-Hertog totaal verweven is met Baarle-Nassau, we zijn geen gewone gemeente en daarom willen wij de gemeente graag in goede harmonie met Baarle-Nassau besturen.

 

Ethisch Kompas

FORUM+ is de warme en sociale partij voor iedereen binnen onze gemeente en wil duidelijk zijn waar ze voor staat:

Authentiek: Wij zijn onszelf, wij zijn nuchter, wij opereren vanuit onze eigen kracht en vanuit onze eigen achtergrond, wij zijn onafhankelijk en pragmatisch.

Betrokken: Meedenken en doen, lokaal in eerste instantie. En door ons hoge niveau van welvaart is er ruimte om te delen internationaal (structureel en in geval van nood), in de mate van het mogelijke staan we hiervoor open, draagkracht in de samenleving is hiervoor cruciaal.

Open: wij zijn en willen blijven: de meest benaderbare partij van Baarle-Hertog met een sterke bestuurskracht. We staan open tegenover veranderingen en verbeteringen en streven naar vooruitgang.

Kritisch: een eigen overwogen mening vormen, ook door een brede, diverse groep van de gemeenschap actief vertegenwoordigen. Ook door te zoeken naar een grote en diverse achterban om de zoveel mogelijk kritische meningen te hebben om tot een weloverwogen beluit te komen

Kwaliteit: iedereen moet fijn, veilig en gezond kunnen leven in Baarle-Hertog

Betrouwbaar: Wij doen wat we zeggen en zeggen wat we doen, wij zijn transparant en aanspreekbaar, wij zijn consistent, wij doen geen beloftes die we niet kunnen waarmaken.

Toegewijd: Wij houden van Baarle-Hertog, wij zijn onderdeel van de samenleving, wij hebben oprecht interesse in dat wat er speelt, wij zoeken altijd naar de beste oplossing

Onafhankelijk: we zijn niet verbonden aan een politieke stroming, landelijke partij of godsdienst; waardoor we beste beslissingen voor Baarle-hertog kunnen nemen zonder druk van buitenaf

Rechtvaardig & Wederkerig: onze inwoners moeten krijgen hen toekomt, kansen krijgen voor ontplooiing, niet onnodig gehinderd worden door de gemeente en gelijkwaardig, zonder enige discriminatie, behandeld worden

Loyaal & Trots: het belang van onze gemeente staat voorop, dit belang moet in samenwerking met de gemeenschap, in al haar diversiteit, gewogen worden. Onze specifieke identiteit zijn we trots op en moet bewaard blijven, dus geen fusies met andere gemeentes

Duurzaam & Sociaal: onze gemeente benutten zodat de toekomstige generaties hier ook van kunnen profiteren, streven naar harmonie tussen mens, dier en natuur, tussen ondernemers (ook in de landbouw) en particulieren, tussen diverse inwonersgroepen, tussen bestuur en inwoners etc..

Financieel solide: geen onnodige of ongegronde uitgaven en een belastingdruk die recht doet aan de ambities van de gemeente

Dus: respectvol naar alles en iedereen

 

Besluitvorming

FORUM+ werkt volgens een sociocratisch model om tot besluiten te komen. Hierbij wordt uitgegaan van gelijkwaardigheid van individuen.

Besluitvorming gebeurt door middel van het consentbeginsel. Dit wil zeggen dat een besluit genomen is wanneer de aanwezige leden hun consent geven aan dat besluit. Consent betekent: geen overwegend beargumenteerd bezwaar.

Ook andere wijzen van besluitvorming zijn mogelijk, mits daartoe met consent is besloten. Andere wijzen van besluitvorming zijn: “meeste stemmen gelden”, “een bepaald persoon of persoon in bepaalde functie beslist” of “het toeval beslist”.

Indien er geen consent is en er ontstaat geen akkoord over de besluitvormingsmethode, dan zal de meerderheid beslissend zijn, bij een gelijk aantal stemmen zal de stem van de voorzitter doorslaggevend zijn.

Taaktoedeling gebeurt volgens een sociocratische verkiezing: het kiezen van personen voor functies en/of taken gebeurt door de leden, volgens het consentbeginsel, na open argumentatie.

 

Besluit geldigheid

Een besluit in de achterban kan genomen worden als 60% van de achterbanleden aanwezig of vertegenwoordigd is. Alle achterbanleden kunnen hun beslissingsbevoegdheid doorgeven aan een ander achterban lid, dit dient schriftelijk (email of whats app bijvoorbeeld) voor de vergadering te gebeuren, met ieder achterban lid in kopie.

 

Fondsen

FORUM+ zal zijn inkomsten niet halen uit sponsors zoeken of andere manieren om extern geld op te halen. Hiermee, onder andere, wordt de onafhankelijkheid gewaarborgd.

Een budget voor wat nodig is om als partij te functioneren en aan de verkiezingen deel te nemen wordt bepaald door de achterban. Aan de hand daarvan worden bijdrages bepaald, welke worden afgedragen door de partijleden die zitpenningen ontvangen uit een functie die ze als partijlid van FORUM+ vervullen. In principe dus vooral uit de zitpenningen van de raadsleden en collegeleden. Het is altijd een percentage van de daadwerkelijk ontvangen bedragen.

Voor bijzondere gelegenheden kan de achterban vragen om een bijdrage van achterbanleden, maar dit zal altijd op vrijwillige basis zijn en naar eigen draagkracht of wens.

 

Organisatiestructuur

Zolang er verkozenen zijn zal FORUM+ bestaan uit twee clusters:

  1. Partij
  2. Bestuurders (burgmeester, schepenen en fractie; fractie is verkozen gemeenteraadsleden, onder de raadsleden een fractieleider); mochten er geen leden verkozen worden, is het dus enkel de partij

De bestuurders besturen (mede) de gemeente en werken aan de dossiers, de beslissingen in de raad, college etc. Bestuurders kunnen autonoom en individueel beslissingen nemen om hun functie uit te oefenen en het bestuur van de gemeente in goede banen te leiden.

De partij werkt ondersteunend aan het bestuur waar nodig en gewenst, bijvoorbeeld door feedback te geven, meningen te vormen in dossiers, zaken te agenderen etc.. De partij is uiteindelijk bepalend en kan zij de bestuurders ter verantwoording roepen; de partij heeft het laatste woord.

Tevens werkt de partij aan zaken buiten het bestuur (lange termijn visies, zaken als juridische vormen, promoties, promotiemateriaal, organiseren vergaderingen, nieuwe mensen werven…)

De fractieleider is het eerste aanspreekpunt als college in grotere groep iets wil bespreken maar niet met hele raad of als het snel moet en dus niet de hele raad er kan zijn. Als eerste aanspreekpunt er niet is of ‘wil’ zijn, gaat dat door naar tweede raadslid etc..

De fractieleider is in principe de verkozenen met de meeste stemmen buiten de eventuele college leden; echter, de achterban kan anders beslissen.

 

Functies en rollen:

Penningmeester

  • Geld beheer, overzichten maken desgevraagd van inkomsten, uitgaven en details;
  • Financiële documenten beheer (facturen bijhouden)

Secretaris

  • Notulen maken en vastleggen en distribueren
  • Interne communicatie vastleggen en archiveren
  • Ledenlijst bijhouden en actueel houden

Externe communicatie

  • Social media
  • Website
  • Email opvolging eerste lijn
  • Woordvoerder en contactpersoon voor pers

Ondervoorzitter

  • Voorzitter vervangen bij afwezigheid
  • Werkt op gelijkwaardige basis met de voorzitter

Voorzitter

  • Vergaderingen bijeenroepen en voorzitten
  • Agenda van vergaderingen vaststellen
  • Aanspreekpunt voor andere voorzitters (externen)
  • Onderhandelingen met andere partijen aansturen
  • Processen bewaken (vergaderingen, op tijd, voldoende contacten met achterban, buitenwereld, lange termijn visie vasthouden, gewenst imago bewaken, planning acties..…)

Werkgroepen:

  • Gezondheidsraad
  • Dementievriendelijke gemeente
  • Feest
  • Kunnen altijd in leven geroepen worden op achterbanvergadering en achterbanleden kunnen plaatsnemen bij goedkeuring van de andere leden

 

Elk achterbanlid kan zich opwerpen om een van deze functies te vervullen. In principe wordt de functie vervult voor een bestuursperiode. Na de verkiezingen worden de functies automatisch vacant en beslist de achterban wie ze mag invullen. Doel is om binnen 4 maanden na de verkiezingen de functies weer te hebben ingevuld.

 

Forum+ dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur bestaat uit de bestuurders (incl. gemeenteraadleden dus), de ondervoorzitter en de voorzitter. Als er snelle beslissingen of meningsvorming nodig is zal deze groep bijeenkomen, als het gewenst en mogelijk is voor minimaal: één raadslid (incl. collegeleden) en de (onder)voorzitter, een expert en/of betrokken achterbanlid kan ook uitgenodigd worden. Eenieder van het genoemde dagelijks bestuur kan deze bijeenkomt oproepen.

Het dagelijks bestuur doet ook het voorbereidend werk voor de achterban vergaderingen en voorbereidend werk voor grotere dossiers en verkiezingen.

Eventueel coalitieoverleg gebeurt ook door het dagelijks bestuur

 

Bijeenkomsten

Er is een vast ritme van ritme van bijeenkomsten met verslagen.

Achterbanvergadering

De achterban komt maandelijks bijeen. Bij voorkeur de week (donderdag of woensdag) voor de gemeenteraadsvergadering. Op deze bijeenkomst worden alle de lopende zaken besproken en ook de afgelopen gemeenteraadsvergadering en de komende. Deze vergadering gaat bij voorkeur door bij iemand thuis, uiteraard geheel vrijwillig en zonder verplichting hiertoe. Op het gemeentehuis kan deze vergadering ook doorgaan desgewenst of noodzakelijk.

De achterban vergadering is uiteindelijk beslissend.

Iedere belanghebbende in onze gemeente kan zich melden bij een achterbanlid voor spreektijd op een achterbanvergadering, dit hoeft dus uitdrukkelijk geen lid of aspirant-lid te zijn. Deze spreektijd kan dan gebruikt worden om iets te melden aan de partij bijvoorbeeld een idee, een klacht, inzicht in een situatie…etc. Deze persoon is enkel aanwezig tijden zijn spreektijd en de eventuele daaropvolgende discussie.

Het toestaan van deze mogelijkheid aan iemand, is volledig de beslissing van het aangesproken achterbanlid, dit achterbanlid zal dit melden bij de voorzitter, minimaal een dag voor de achterbanvergadering.

De voorzitter kan deze spreektijd weigeren, in dat geval moet hij dit wel op de agenda zetten en bevestiging van zijn besluit vragen aan de achterban; indien de achterban het niet eens is met de weigering, dan zal de spreker de volgende achterban alsnog spreektijd krijgen.

Jaarlijks wordt er een evaluatie achterban georganiseerd, bij voorkeur in maart achterban maar indien mogelijk of noodzakelijk op een andere datum; het is wenselijk dat deze jaarlijkse achterban gevolgd wordt door festiviteiten.

Op deze jaarlijkse achterban wordt het hele jaar geëvalueerd en de doelen voor het volgend jaar besproken.

In het verkiezingsjaar wordt op de achterban van maart de legislatuur geëvalueerd en een opzet gemaakt voor het verkiezingsprogramma en de strategie; indien nodig wordt er hiervoor een aparte achterban georganiseerd. Ook de planning m.b.t. de verkiezingen wordt in de periode maart / mei afgewerkt.

Van elke achterban worden notulen opgemaakt, de secretaris maakt de notulen, archiveert ze en distribueert ze onder de achterbanleden

Back To Top